bardzo trudne:(
:-)TO TYLKO JA: Witam...Proszę o pomoc w zadaniu:
Dany jest kwadrat ABCD o boku długości a.Punkt E jest środkiem boku
DC.Prosta l jest równoległa do boku AB kwadratu i przechodzi przez środki boków AD,BC.Oblicz
obwód trójkąta EFG,gdzie punkty F,G są odpowiednio punktami przecięcia odcinków AE,BE z prostą
l.
22 wrz 10:49
Ryuuk:

Do końca nie jestem pewien czy to jest dobrze:
Z rysunku widać że kwadrat składa się z 2 przystających trójkątów, ewentualnie 2 identycznych
prostokątów.
Obliczmy zatem przekątną prostokąta (czyli odcinek AE)
Wiedząc, że prosta przecina kwadrat w połowie widzimy że również dzieli naszą przekątną AE na 2
równe części. Więc:
| | 1 | |
Widać również że FG = |
| a |
| | 2 | |
Więc teraz obliczamy obwód:
| | | | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
2 * |
| + |
| a = a√ |
| + |
| a = a(√ |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | √5 | | 1 | | √5+1 | |
a( |
| + |
| ) = a |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mam nadzieje że pomogłem
22 wrz 12:09
AROB: 
, zgadza się. Wyprzedziłeś mnie z wysłaniem.
22 wrz 12:16
Ryuuk:
Dziękuję i witaj
ABOB
22 wrz 12:25
:-)TO TYLKO JA: Dzięki serdeczne za pomoc
22 wrz 19:39
mimi: ?
24 wrz 10:33
goplana123: Dzięki mi się przydało .
18 wrz 07:37
Bogdan:
| | 1 | |
|AE| = √a2 + a2/4 = |
| a√5 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Obwód trójkąta ABE: LABE = a + 2* |
| a√5 = a + a√5 |
| | 2 | |
| | 1 | | a + a√5 | |
Skala podobieństwa trójkątów ABE i EFG: k = |
| ⇒ LEFG = |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 10:19