firma dstała zamowienie na wykonanie dwoch rodzjow puszek o pojemnosci 1 litra k
ola: firma dstała zamowienie na wykonanie dwoch rodzjow puszek o pojemnosci 1 litra kazda.puszki
pierwszego rodzaju beda miały srednce 14 cm a puszki drugiego rodzju srednice 10 cm .jaka
długosc beda miały wysokosci tych pszek ?
22 wrz 21:29
AROB: pomagam
22 wrz 22:56
AROB: V = 1 litr = 1 dm
3 = 1000 cm
3
V = πr
2h
I puszka: 2r
1 = 14 cm ⇒ r
1 = 7 cm, h
1 = ?
| | 1000 | |
π * 72 * h1 = 1000 ⇒ h1 = |
| ≈ 6,5 [cm] |
| | 49π | |
II puszka: 2r
2 = 10 cm ⇒ r
1 = 5 cm, h
2 = ?
| | 1000 | |
π * 52 * h2 = 1000 ⇒ h2 = |
| ≈ 12,7 [cm] |
| | 25π | |
22 wrz 23:05