Wyznaczanie współczyników funkcji kwadratowej
Bożoj: Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnej funkcji kwadratowej f(x)= ax2 + bx + c, a≠0
a) Wyznacz współczynniki a, b, c
b) Przedstaw trójmian w postaci kanonicznej.
Jest podany punkt, przez który przechodzi parabola P(6,4), a miejsca zerowe to: x: −1, 4
22 wrz 17:44
Edek: ciekawy wykres ..
22 wrz 17:48
Bożoj: Chciałem narysować ale coś nie wyszło.
22 wrz 17:48
Bożoj: Da się coś z tym zrobić
22 wrz 17:59
Edek: może narysuj na paincie zrób screna przyciskiem print screen i wrzuć na jakiś serwer np.
http://imageshack.us/ i
podaj tutaj link
22 wrz 18:22
22 wrz 18:28
Edek: a)(x+1)(x−4)=x2−3x−4
a=1 , b=−3 , c=−4
b) p=−b2a=32
Δ=9+16=25
q=−Δ4a={−25}{4}
wzór funkcji w postaci kanonicznej y=a(x−p)2+q
dla nas
y=(x−32)2−254
22 wrz 18:42
Bożoj: Wedle rozwiązania wychodzi z deczka inaczej
22 wrz 18:44
Edek: a jak? podaj
22 wrz 18:48
Edek: wiesz co masz racje wielka pomyłka
a(x+1)(x−4)=a(x2−3x−4)
y=ax2−3ax−4a
należący punkt P(6,4)
4=36a−18a−4a
4=14a
a=27
b=−67
c=−{8}{7}
wzór funkcji
y=27x2−67x−87
reszte juz oblicz sam
22 wrz 18:51