blagam o pomoc ..
Asia ... błagam o pomoc !: Hej może mi ktoś pomóc w tych zadaniach .?
Mam je na jutro a nie rozumiem ich, ponieważ mnie nie było w szkole, bo byłam chora ...
BŁAGAM !
1. Oblicz wartość wyrażenia dla x = −34 y= −13
a) −12(xy2)
2. Wykonaj działania:
a) 514:(−312)+1,5
b) 23*0,125+4,5
−−−−−−−−−−−−−−
79 − 0,35
c) (56+112) : (57−125)
d) 125*1217−313*(4211−312)
22 wrz 17:50
Matma: nie umiesz podsatwiac? w 1?
22 wrz 17:51
Matma: ktora klasa?
22 wrz 17:51
Edek: asia trochę powinnaś popracować, ale widzę, że postarałaś się przepisać to, awięc:
Zad 1.
−
12*(−
34*(−
13)
2)= −
12*(−
34*
19)= −
12*(−
112)=
124
Zad 2.
a)
214:(−
72)+
32=
214*(−
27)+
32= −
32+
32 = 0
| | 23*18+92 | | 112+92 | |
b) |
| = |
| = |
| | 79−720 | | 140180−63180 | |
| | 112+92 | | 112+5412 | |
|
| = |
| = |
| | 140180−63180 | | 77180 | |
| | 5512 | |
|
| = 5512*18077 = 82577
|
| | 77180 | |
22 wrz 18:08
Edek: c) (56+32):(57−75) = (56+96):(2535−4935) =
(146):(−2435) =(146)*(−3524) = −76*3512 = −24572
d) 75*857−103*(4611−72)= 17−103*(9222−7722)=
17−103*(1522)= 17−2511 = 18711−2511=16211
22 wrz 18:15