matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 22.10.2010
Zadania
Odp.
3
szyszka:
moglby ktos wytlumaczyc to zadanko?
38
xxx:
Fizyka Na końcu dźwigni jednostronnej znajduje sie plastikowy pojemnik wypełniony powietrzem, na
1
Ania:
Hej Mógłby ktoś pomóc mi obliczyć napięcie , zgodnie ze wzorem :
6
Palinka28:
Pewien kierowca ma zwyczaj tankowania benzyny za stałą kwotę 60 zł. Na wykresie pokazano zależność między ceną benzyny a liczbą zatankowanych itrów paliwa [ ten wykres dodam zaraz po
0
xxx:
Fizyka Na końcu dźwigni jednostronnej znajduje sie plastikowy pojemnik wypełniony powietrzem, na
4
kasieńka:
Pomocy! p i q to zdania, gdzie p to graniastosłup, q to liczba pi (3,14). Oceń wartość logiczną zdania ~(p∨q)∧q⇔~q
1
Marysieńka:
Woda morska zawiera 5% soli. Ile kilogramów czystej wody trzeba dodać do 40kg wody morskiej, aby otrzymać roztwór zawierający 2% soli?
2
Marysieńka:
Na parkingu stały samochody i motocykle. Każdy samochód miał 5 kół, a motocykl 2 koła. Wszystkich kół było 40. Ile pojazdów każdego rodzaju stało na parkingu?
4
xxx:
Na trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej, opisano okrąg o promieniu 2
√
2
cm. Oblicz pole tego trójkąta
8
monika:
oblicz granice ciągu
2
agata:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego równa się 5, a suma wyrazów od 10 do 20 równa sie 22. Znajdz piąty wyraz tego ciągu
2
agata:
Dlugość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Krótsza przyprostokątna ma długość 1. Oblicz pole trójkąta
11
Dwiekropki:
Mam takie pytanie co do złożenia funkcji..
1
iwona:
pole prostopadłoscianu o wymiarach 2x3x4 wynosi
1
iwona:
proszę o pomoc
7
ptasie :):
W prostokącie, którego obwód ma 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia przekątnych od dwóch nierównych boków wynosi 8 cm. Oblicz długość boków prostokąta.
4
Lol:
Boisko w kształcie prostokąta ma powierzchnie 1,5ha, Pole planu tego boiska wykonanego w skali 1:100 jest równe:
15
ja ;p:
Wyznacz zbiory: N\<−2,3>, to będzie (−
∞
,−2)U(3,
∞
),tak
1
kloops:
Obwód prostokąta jest równy 60cm. Dwusieczna jednego z kątów dzieli prostokąt na dwie figury, których długości obwodów różnią się o 16 cm. Oblicz pole P prostokąta.
2
gabi:
Prosze o pomoc! mam problem z takim zadaniem: Rosnący ciąg geometryczny skałada się z siedmiu
17
kloops:
Ogrodnik ma 139 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chce ogrodzić prostokątną działkę i podzielić ją siarką na cztery mniejsze prostokątne działki równej szerokości, których długość
4
felek55:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji y=x
2
−8x+1 i zapisz je w postaci a+b
√
c
, gdzie a,b,c są liczbami całkowitymi.
4
green :
a
n
+
1
ciag a
n
okreslony jest wzorem a
1
=2, i
= 3
a
n
n≥1 dla jakich n suma n pierwszych wyrazow tego ciagu jest wieksza od 3
1
5
− 1
6
konio:
Witam Chciałbym poprosić o rozwiązanie kilku zadań z funkcji które mam przedstawić w postaci wykresu.
0
Keira:
Dowiedź, że nie istnieją liczby nieparzyste dodatnie x i y, które spełniają równanie x
2
− y
3
= 4
1
sanbod:
rozlozyc na czynniki bc(b+c)+ca(c−a)+ab(a+b)
4
Ania:
Cześć Jak obliczyć
1
sanbod:
rozłóż na czynniki wyrażenia a
5
−b
5
i a
3
+b
3
1
boxerka007:
Narysuj wykres funkcji f(x)=(−2x+3 dla xε (−4,−1) ( x
2
−4x dla xε <−1,5>
1
ja:
[α⋀(α⇒β)]⇒β
1
aggagusia:
(0,2
5
)
−
3
1
kaja:
7
5
*49
7
*
1
7
−2
1
kukulusia:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb ,Krótsza przekatna rombu ma długosć 12 i tworzy z krawędzia podstawy kat 60 stopni ,Kat miedzy krótsza przekątna graniastosłupa ma miare 30
0
kukulusia:
Mam pytanko do Krystiana zagladniesz na to zadanko poprzednie
3
Dziubdziuś:
Witam mam problem z rozwiązaniem nierówności z modułami. wygląda ona tak :
3
ja:
witam prosze o pomoc bo mam takie zadanie zrobilam ale nie wiem czy dobrze prosze o rozmiazanie z tabelka
0
Aga:
3
√
x
2
+1
+
√
x
/
4
√
x
3
+x
−2x x dązy do +
∞
2
kaja:
p3p8*p3p16
7
dominika:(:(:(:(:
Po ilu latach oszczędzania kwota złożona prze pana A na koncie oszczędnościowym w banku B ulegnie podwojeniu, tj bedzie większa lub równa 2000zł
4
dominika:(:(:(:(:
Oprocentowanie na koncie oszczędnościowym w banku B wynosi 10% w skali roku. Na koncie tym obowiązuje roczna kapitalizacja
20
Aga:
oblicz granice funkcji :
x
4
−3x+2
1. lim {p}
x
5
−4x+3
4
kukulusia:
A to
Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkat równoramienny o kącie miedzy ramionami 120 stopni i podstawie długosci 12. Długosc wysokości graniastosłupa jest równa długosci
1
Paweł:
⎧
2x−y−2>0
Przedstaw ilustracje graficzna ukladu nierownosci
⎩
x≤1
1
krucz:
1
Liczba |
| jest równa?
2
√
2
−3
Prosze aby mi to ktos wytłumaczył
0
kukulusia:
POMOCY
Dany jest sześcian ABCD A' B' C'D' o objetości 6√6 Punkt E jest środkiem krawędzi c,c' Oblicz
8
antymatematyczka.:
Kompletnie nie wiem, jak robi się zadanie tego typu: wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji kwadratowej y=2x
2
+4x−1
10
MOnika:
znajdź najmniejsza liczbe naturalna, ktora przy dzieleniu przez 2,3,4,5,6 daje kolejno reszty 1,2,3,4,5 i krora jest podzielna przezm 7
9
dada:
[(a
⅓
−b
⅓
)⁻¹ (a−b)− a+b / a
⅓
+b
⅓
] · 2 (ab)
−
⅓=
11
lili:
(x+1)*|x−1|>x+1 pomoże ktoś?
1
EMKA:
Oblicz granice funkcji 1) lim
x→ 1
x−1
√
x−1
5
EMKA:
Oblicz granice funkcji 1) lim
x→ 2
x
2
−1
x
2
−x−2
2) lim
x→ 2
x
2
−4
x
2
−x−2
5
KASIA:
Pomóżcie.
2
EMKA:
1) lim
x→ 0
x−1
x
2
+x−2
2) lim
x→ 1
x−1
x
2
+x−2
7
marek:
Wykazać, że dla dowolnych x,y ∊ ℛ zachodzi równość:
4
ola:
mam problem otoż jeśli
13
Monika:
Wykaż,że dla dowolnej liczby naturalnej n , 6 dzieli wyrażenie n
3
−n
2
Monika:
prosze o pomoc, funkcje |x+2| + 3|x−1|<8
4
ilaks:
log
2
4 * log
4
6 * log
6
8 * log
8
10 * ...* log
2
54 256 −−−−Oblicz
4
Monika:
Udowodnij, ze kwadrat dowolnej liczby nieparzystej przy dzieleniu przez 8 daje reszte 1....
2
Monika:
f(x)= |x+3| − |x−4|
4
Monika:
udowodnij, że jak masz liczbe 2cyfrowa i zapiszesz jak kolejno tworzac liczbe 6 cyfrowa to jest ona podzielna przez 7 ...
0
stiffler:
http://matematyka.pisz.pl/strona/315.html
4
Filip:
Napisać równanie prostej, która przechodzi przez punkt A=(2,4) i tworzy z osiami współrzędnych trójkąt o polu 2.
2
Adam:
Narysuj funkcje −log x
2
2
Antonio:
Witam. Mam problem jak oblicz granicę takiego ciągu
6
pocho:
ile wynosi pochodna (x−6)
2
? oraz (cosx)
3
?
2
samson:
na lekcji z profesorem bylo robione zadanie i wynik wyszedl 5 √10, a mi w domu wyszlo
√
2\5
zad. oblicz moduł:
11
Zuza:
Czy ma ktoś czas żeby pomóc
0
kuba:
4(a
3
+b
2
)≥(a+b)
3
1
Zuza:
Jak oblicza się rozstęp wartości danych?
0
Zuza:
Zadanie Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, w którym przekątna o długości 12,4
0
kaja:
Wlasności homomorfizmów:
7
Pablo:
Mam 2 zadania:
7
kamila:
jak niema do obliczenia w delcie liczby "c" to co za nią podstawiamy "0" czy nic ?
2
lila:
wskaż liczbe której 0,3% jest równe12
1
lila:
1
samson:
(2+2i) \ 2i
3
szyszka:
36
log
6
4
+ 7
log
7
16
prosze o pomoc to 30 zadanie dzisiaj...
4
aKKa:
proszę o pomoc z ta nierównością logarytmiczną.