granica ciagu
monika:
oblicz granice ciągu
an= − 5n3 +3n2 − n +2
i moje pytanie brzmi czy to jest dobrze policzone?
n3 ( −1 + 3/n − n3/n2 + 2/n3)= ∞*∞=∞ czyli granica to nieskonczonosc?
22 paź 22:02
Jack:
idea dobra, ale te wyciągnięcie x3 z każdego wyrazu niepoprawne.
22 paź 22:05
sushi_ gg6397228:
nie interesuje nas tylko czynnnik z najwyzsza potega −5n3
a to co napisalas ∞*( −1 + 0 −0 +0) = −∞
22 paź 22:06
monika: 
a rzeczywiscie. no to kombinuje dalej
n
3(−5+3n
2/n
3 − n/n
3+2/n
3)=n
3 (−5+3/n − 1/n
2 +2/n
3)=∞*0= ∞
22 paź 22:25
monika: dobra ok juz wiem
22 paź 22:26
Jack:
w nawiasie będzie 0?

Nie do końca...
22 paź 22:27
monika: nie w nawiasie jest minus czyli ogolnie wynik tez nie bedzie ∞ tylko −∞ tak ?
22 paź 22:34
Jack:
właśnie... ∞*(−5)=−∞.
22 paź 22:36
monika: oki dzieki za pomoc
22 paź 22:39