udowodnij
Monika: udowodnij, że jak masz liczbe 2cyfrowa i zapiszesz jak kolejno tworzac liczbe 6 cyfrowa to jest
ona podzielna przez 7 ...
xyxyxy | 7
22 paź 14:03
Amaz:
jak już to piszemy, że 7 | xyxyxy i czytamy: 7 dzieli xyxyxy
xyxyxy = 100000x+10000y+1000x+100y+10x+y = 7c, c∊ℕ
101010x+10101y = 7c
tutaj trzeba było zauważyć, że 101010 = 10*10101 i wyciągnąć 10101 przed nawias
10101(10x+y) = 7c
No a przeciez można sprawdzić na kalkulatorze, że 7 | 10101
22 paź 14:17
Monika: dziekuje Ci bardzo ale .. tego xyxyxy = 100000x+10000y+1000x+100y+10x+y nie rozumiem skąd to
10000x+1000y wziąłeś
22 paź 14:35
Amaz:
no bo x,y sa cyframi z przedzialu 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
np jak mamy liczbę 252525 to ona równa się liczbie:
(2*100000)+(5*10000)+(2*1000)+(5*100)+(2*10)+(5),
te nawiasy nie są konieczne, wstawiłem je by było ładniej widać.
22 paź 14:45
Monika: ahhhhaaa. Dziekuje
22 paź 14:50