..
Palinka28: Pewien kierowca ma zwyczaj tankowania benzyny za stałą kwotę 60 zł. Na wykresie pokazano
zależność między ceną benzyny a liczbą zatankowanych itrów paliwa [ ten wykres dodam zaraz po
napisaniu].
a) O ile więcej litrów benzyny można zatankować ten kierowca przy cenie 3 zł za litr niż przy
cenie 3,75 zł za litr?
b) Kila lat temu benzyna kosztowała x złza litr. Po wzroście ceny o 10 gr, kierowca ten kupował
o jeden litr benzyny mniej. Oblicz x.
22 paź 22:46
Palinka28:
22 paź 22:53
Palinka28: mniej więcej taki wykres
22 paź 22:53
sushi_ gg6397228:
a) to majac kase i cena za 1 litr jestes w stanie policzyc ile kupi benzyny
22 paź 22:55
sushi_ gg6397228:
b)
y− ilosc w litrach
x− cena w złot,
60= y*x
60= (y−1)(x+0,1)
ukladzik rownan
22 paź 22:58
think: zapiszemy to jako funkcję x − cena za litr benzyny, f(x) − liczba litrów
a)
f(3} = ...
f(3,75) = ....
f(3) − f(3,75) = ....
b)
f(x) = f(x) + 1
22 paź 23:03
Palinka28: dzięki think
23 paź 17:58