matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
d
green :
a
n
+
1
ciag a
n
okreslony jest wzorem a
1
=2, i
= 3
a
n
n≥1 dla jakich n suma n pierwszych wyrazow tego ciagu jest wieksza od 3
1
5
− 1
22 paź 20:22
green :
pyt zaczyna sie od slow dla
22 paź 20:23
green :
pomoze ktos
22 paź 20:28
Godzio:
najpierw przydało by się wyznaczyć wzór tego ciągu
a
n + 1
a
1
= 2 i
= 3
a
n
a
n + 1
= 3a
n
a
2
= 6 a
3
= 18 a
4
= 54 jak łatwo zauważyć jest to ciąg geometryczny gdzie a
1
= 2, q = 3 S
n
> 3
15
− 1
1 − q
n
a
1
*
> 3
15
− 1
1 − q
1 − 3
n
2 *
> 3
15
− 1
−2
3
n
− 1 > 3
15
− 1 3
n
> 3
15
n > 15 n ∊ {16,17,18,...}
22 paź 21:04
green :
dzieki
22 paź 21:06