...
Zuza: Czy ma ktoś czas żeby pomóc
22 paź 11:36
Mateusz: Hmm a w czym
22 paź 11:51
Zuza: w zadaniu
22 paź 11:54
Zuza: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, w którym przekątna o długości 12,4
cm tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt 33 stopni. Oblicz objętość walca ( z
dokładnością do pełnych cm3).
22 paź 11:55
Mateusz: Rozumiem ze masz rysunek skorzystaj z funkcji trygonometrycznych wyznacz H i długość drugiego
| | d | |
boku prostokąta z długosci bokku d wyznaczasz r gdzie r = |
| podstawiasz do wzoru
|
| | 2 | |
V = πr
2H
22 paź 12:07
Zuza: do tego zadania nie ma rysunku
22 paź 15:16
22 paź 15:17
Krzysiek: No to jak byś znalazła wysokość walca?
22 paź 15:20
22 paź 22:11
think:

sin33
o = 0,5446
22 paź 22:24
22 paź 22:27
Zuza: Dziękuje
22 paź 22:39