Dorota: Musisz poznać najważniejsze działania na potęgach, to wtedy z łatwością sobie poradzisz

W tych zadaniach trzeba znaleźć wspólną podstawę potęgi.
Wzory:
wzór1: a
n ∧ a
m = a
n+m
wzór 2: a
n / a
m = a
n−m
wzór3: a
−1 = 1/a
wzór4: (a
n)
m = a
n∧m
Np. 4
7∧2
5 =
# wiedząc że 4=2
2 wyrażenie 4
7 można zapisać jako (2
2)
7
mamy więc już wspólną podstawę potęg−> 2

# korzystając z wzoru4 otrzymujemy (2
2)
7 = 2
2∧7 = 2
14
nasze całe wyrażenie wygląda więc teraz tak:
=2
14∧2
5=
# korzystamy z wzoru1 i otrzymujemy:
=2
14+5 = 2
21
Czy taki wynik wystarczy?