za
kukulusia: 
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb ,Krótsza przekatna rombu ma długosć 12 i tworzy z
krawędzia podstawy kat 60 stopni ,Kat miedzy krótsza przekątna graniastosłupa ma miare 30
stopni ,Oblicz objetosc graniastosłupa
Dorota:

Cześć,
Objętość graniastosłupa to pole podstawy razy wysokość.
Pole podstawy to pole rombu, które można policzyć ze wzoru P = a
2 ∧ sinα
Zauważmy, że trójkąt składający się z dwóch ramion, którymi są boki rombu, oraz z podstawy
czyli przekątnej rombu mającej dł. 12, jest równoramienny, a jeden z kątów ma 60
∧, więc
wszystkie kąty mają po 60
∧, w tym również kąt α. W takim razie nasz trójkąt jest równoboczny,
czyli a = 12.
Można więc policzyć pole podstawy: P = 12
2 ∧ sin 60
∧ = 144 ∧
√3/2 = 72
√3
Wysokość graniastosłupa h można wyliczyć korzystając z tego, że krótsza przekątna
graniastosłupa razem z przekątną podstawy (mającą 12cm) i wysokością graniastosłupa tworzy
trójkąt prostokątny.
sin 30
∧ = h / 12
0,5 = h / 12
czyli h = 6
Zatem objętość graniastosłupa wynosi 72
√3 ∧ 6 = 432
√3