?
MOnika: znajdź najmniejsza liczbe naturalna, ktora przy dzieleniu przez 2,3,4,5,6 daje kolejno reszty
1,2,3,4,5 i krora jest podzielna przezm 7
22 paź 17:00
Krystian: Założenia:
x/7=y, gdzie y∊N
x≥11
x≠c*3, x≠c*4, x≠c*5, x≠c*6 , gdzie c∊N
x/2=z+1, czyli liczba jest nieparzysta
spróbujmy więc sprawdzić jaka wielokrotność 7 daje resztę 1
Wielokrotności 7:
7,14,21,28,35,42,49,56,63,70,77,84,91,98,105,112,119,126,133,140,147
odrzucamy: 7,14,21,28,35,42,
sprawdźmy 49
49/2=24*2+1, 49/3=24*2+1 (odrzucamy)
odrzucamy: 7,14,21,28,35,42,49,56,63,70,
sprawdźmy 77
77/3=25*3+2, 77/4=19*4+1 (odrzucamy)
odrzucamy: 7,14,21,28,35,42,49,56,63,70,77,84,
sprawdźmy 91
91/3=30*3+1 (odrzucamy)
odrzucamy: 7,14,21,28,35,42,49,56,63,70,77,84,91,98, 105,112,
sprawdźmy 119
119/3=39*3+2, 119/4=29*4+3, 119/5=23*5+4, 119/6=19*6+5
ODP: Szukaną liczbą jest 119
Mamy rozwiązanie, które dało się na pewno rozwiązać szybciej, ale chciałem sobie zająć czymś
głowę.
22 paź 18:37
AS:
szukana liczba to: p = 2*3*4*5 − 1
p/2 = 3*4*5 − 1/2 reszta 2
p/3 = 2*4*5 − 1/3 reszta 3
p/4 = 2*3*5 − 1/4 reszta 4
p/5 = 2*3*4 − 1/5 reszta 5
p/6 = 4*5 − 1/6 reszta 6
p/7 = 17 reszta 0
22 paź 19:01
AS: Korekta
p = 2*3*4*5 − 1
p/2 = 2*3*4*5 − 2 +1 = (3*4*5 − 1) + 1/2 reszta 1
p/3 = 2*3*4*5 − 3 + 2 = (2*4*5 − 1) + 2/3 reszta 2
p/4 = 2*3*4*5 − 4 + 3 = (2*3*5 − 1) + 3/4 reszta 3
p/5 = 2*3*4*5 − 5 + 4 = (2*3*5 − 1) + 4/5 reszta 4
p/6 = 2*3*4*5 − 6 + 5 = (4*5 − 1) + 5/6 reszta 5
p/7 = 17 reszta 0
22 paź 19:35
Monika: dziekuje baaaaardzo
22 paź 20:30
Cindirella: Niech mi ktos to wytlumaczy ...?
23 paź 14:25
AS: Ale co?
23 paź 14:36
Cindirella: NO to zadanie ono jest dziwne czemu to tak ... skad to wszystko ...

?
23 paź 14:49
AS: Dziel 119 przez 2,3,4,5,6,7 i wyznaczaj reszty.
23 paź 15:58
Cindirella: a czemu akurat 119?
23 paź 15:59
AS: Bo 2*3*4*5−1 = 119
23 paź 16:04