help me
dominika:(:(:(:(: Po ilu latach oszczędzania kwota złożona prze pana A na
koncie oszczędnościowym w banku B ulegnie podwojeniu, tj bedzie większa lub równa 2000zł

Zakładamy , że pan A przed podwojeniem stanu konta w banku B nie będzie
wpłacał ani wypłacał żadnych pieniędzy na konto.
to część druga tego zadania:(:(:(
22 paź 18:05
Łukasz: Kwota ulegnie podwojeniu po 10 latach
22 paź 18:13
dominika:(:(:(:(: a skąd o tym wiesz
22 paź 18:15
Łukasz: w pierwszej części zadania obliczyłem
22 paź 18:18
dominika:(:(:(:(: a no tak dzieki



nie zauważyłam ale jestem zakręcona
22 paź 18:20
Łukasz: nie ma za co
22 paź 18:21
dero2005: po 8 latach ponieważ 1,18 = 2,1435
2,1435 * 1000 zł = 2143,50 zł
22 paź 18:49
dero2005:
(1+r)n>2 → zlogarytmować i policzyć n
n > 7,2 n = 8
22 paź 18:57