Oblicz granice funkcji lim_{ x→ 0} u{x^3-8}{x-2}
EMKA: Oblicz granice funkcji 1) lim x→ 2 x2−1x2−x−2
2) lim x→ 2 x2−4x2−x−2
3) lim x→ 0 x3−8x−2
4) lim x→ 2 x3−8x−2
5) lim x→ −2 x3−8x−2
22 paź 16:15
Grześ: Zobacz Em, w pierwszym przykładzie nie możesz podstawić 2 pod wyrażenie bo będzie dzielenie
przez zero, więc rozwiązujemy to inaczej:
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x−1 | |
limx→2 |
| = |
| = |
| =limx→2x−1=2−1=1 |
| | x2−x−2 | | (x+1)(x−2) | | x−2 | |
Chyba dobrze rozwiązałem
22 paź 16:23
Jack:
| | x−1 | | 1 | |
ostatnie przejście.... Jesli do ułamka |
| stawiamy x=2 to dostaniemy |
| . Takiemu |
| | x−2 | | ∞ | |
działaniu przyporządkowana jest +∞
22 paź 18:30
Jack:
| | 1 | |
Oczywiście jak wstawimy to co napisałem w miejsce, o którym wspomniałem dostaniemy |
| = +∞ |
| | 0 | |
22 paź 20:01
Godzio: w tym pierwszym to skoro otrzymaliśmy hiperbolę to jeśli x dąży do 2 to granica lewostronna
jest − ∞ a prawostronna + ∞ dobrze myślę?
22 paź 20:07
Jack:
| | x−1 | |
Mamy tak naprawdę taką postać y= |
| . Będzie dokładnie tak, jak mówisz. |
| | x−2 | |
22 paź 20:12