ZAŁOŻENIE: x jest bokiem trójkąta więc: x>0
Prosta w zadaniu może przechodzić przez punkt na 2 sposoby zakreślając tym samym 2 trójkąty
(CZERWONY I ZIELONY). Prosta zakreślająca zielony trójkąt już na pierwszy rzut oka nie może
być rozwiązaniem tego zadania gdyż np. pole trójkąta o wspólrzednych (0,0),(0,4),(2,4) wynosi
4, a jego wielkosc jest znacznie mniejsza od trójkąta zielonego.
Zajmijmy sie trójkątem czerwonym.
Za x podstawmy sobie dlugość podstawy czerwonego trójkąta.
Zauważmy ze trójkąt niebieski jest podobny do trójkąta czerwonego, więc na początku wyznaczmy h
czerwonego trójkąta− h1 za pomocą wzoru na pole trójkąta
2=12*x*h , więc
h=4x.
Ułóżmy proporcje:
| x | 2+x | ||
= | |||
| 4x | 4 |
y=x+2
i w przykładzie na poczatku maja byc punkty (0,0),(2,0)(2,4)