| x2 −9 | ||
ln | ||
| |x|+3 |
| cosx | |
| |cosx| |
| 1 | ||
arcsin | ||
| 3 |
| π | ||
tg(x+ | ) | |
| 6 |
| π | π | |||
z tg(x + | ) −− wystarczy przesunąć wykres tgx o | w lewo | ||
| 6 | 6 |
f(x) = |x − 3| − |x + 2| −− wykres rysuje się w przedziałach więc trzeba rozpatrzeć przypadki
1o x ∊ (−∞,−2)
f(x) = −x + 3 − (− x − 2) = −x + 3 + x + 2 = 5
2o x ∊ <−2,3)
f(x) = −x + 3 − (x + 2) = −x + 3 − x − 2 = −2x + 1
3o x ∊ <3,∞)
f(x) = x − 3 − (x + 2) = x − 3 − x − 2 = −5
I tak samo w drugim przykładzie:
f(x) = |x| − |x2 − 1|
x2 − 1 ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞,−1) ∪(1,∞)
1o x ∊ (−∞,−1>
f(x) = −x − (x2 − 1) = −x − x2 + 1 = −x2 − x + 1
2o x ∊ (−1,0)
f(x) = −x − (−x2 + 1) = x2 − x − 1
3o x ∊ <0,1)
f(x) = x − (−x2 + 1) = x2 + x − 1
4o x ∊ <1,∞)
f(x) = x − (x2 − 1) = −x2 + x + 1
Ten drugi wykres to już sam sobie narysujesz bo chyba umiesz rysować parabolę
Zaraz dalsza część
3.
f(x) = 2|x2 − |x|| + 2
Mamy tu 3 przekształcenia funkcji 2x2 − 2x
| 1 | 1 | |||
Krok pierwszy: rysujemy funkcję f(x) = 2x2 − 2x = 2x(x − 1) = 2(x − | )2 − | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
x1 = 0, x2 = 1, p = | , q = − | |||
| 2 | 2 |
| cosx | π | |||
f(x) = | x ≠ | + kπ | ||
| |cosx| | 2 |
| cosx | ||
1o cosx < 0 ⇒ f(x) = | = − 1 | |
| −cosx |
| cosx | ||
2o cosx ≥ 0 ⇒ f(x) = | = 1 | |
| cosx |
| ex−e−x | ||
sh (x) − to sinus hiperboliczny. sh x = | ||
| 2 |
| 1 | ||
Obstawiam że podstawa jest | : f(x) = log1/2|x−1| | |
| 2 |