Rozwiąż nierówność
Dziubdziuś: Witam mam problem z rozwiązaniem nierówności z modułami. wygląda ona tak :
|x+2|<2x +7
nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Z góry dziękuje za pomoc.
22 paź 19:18
dero2005:
|x+2|<2x+7
dla |x+2|≥0 dla |x+2|<0
x≥−2 x< −2
|x+2| = x+2 |x+2| = −(x+2) = −x − 2
x+2<2x+7 −x −2< 2x+7
x> −5 x>−3
x∊(−5,−2› x∊(−3,−2)
22 paź 19:43
Dorota: Hej,
Sposób rozwiązywania jest prawidłowy, ale wynik dla x≥−2 nie jest dobry − powinno być:
x ∊ <−2,+∞)
Więc ostatecznie (uwzględniając zarówno x≥−2 jak i x<−2) mamy:
x∊(−3;+∞)
22 paź 23:35
dero2005:
Dorota: racja ,zaszła pomyłka
23 paź 08:42