Ogrodnik ma 139 metrów bieżących siatki ogrodzeniowe
kloops: Ogrodnik ma 139 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chce ogrodzić prostokątną działkę i
podzielić ją siarką na cztery mniejsze prostokątne działki równej szerokości, których długość
jest równa szerokości całej działki. Jeżeli długość całej działki ma co najwyżej 42 m, to jaka
może być jej szerokość?
22 paź 20:25
Dorota:

Cześć,
Cała siatka musi wystarczyć na 5 ∧ szerokość i 2∧długośc.
Czyli 139 = 5x + 2y ⇔ 2y = 139 − 5x
Wiemy że y ≥ 42
Zatem 139 − 5x = 2y ≥2 * 42
czyli 139 − 5x ≥ 84
po rozwiązaniu nierówności otrzymujemy x ≤ 11.
22 paź 22:11
Dorota: Oczywiście dodatkowo x>0.
22 paź 22:13
Dorota: Jeszcze jedna uwaga.
W zadaniu jest napisane, że w tych małych działkach długość jest równa szerokości tej całej
dużej działki. Jeżeli uznamy dodatkowo, że długość musi być dłuższa niż szerokość, to należy
jeszcze dodać ograniczenie:
x > y/5 ⇔ 5x > y ⇔ 5x > 42
czyli dodatkowo x > 8,4.
Podsumowując:
jeżeli zakładamy, że długość musi być dłuższa niż szerokość, to
x ∊ (8,4;11>
22 paź 22:19
kloops: proszę o poprawne rozwiązanie.
23 paź 00:17
kloops: Chciałbym odnowić temat, myślę, że jest tu ktoś, kto potrafi to zrobić?
23 paź 13:59
Grześ: kloops, tam jest jeden błąd, bo jest napisane że długość może być co najwyżej 42m czyli
y≤42
23 paź 14:04
Grześ: a nie y≥42
23 paź 14:04
Grześ: Znaczy się nie tak, już rozpisze Ci rozwiązanie:
23 paź 14:05
Grześ: Ten sam rysunek co na górze:
Czyli suma długości ogrodzenia wynosi:
2y+5x=139 ⇒ 2y=139−5x
oraz długość całej działki mniejsza lub równa 42m:
y≤42
139−5x≤84
−5x≤−55
x≥11
Poza tym mamy warunek na to, żeby długość nie byłą mniejsza od szerokości:
4x>y
4x>42
x>10,5
Czyli spełnionej obu tych warunków jest:
x∊<11,+
∞)
23 paź 14:12
kloops: właśnie coś mi tu nie pasuje.
bo jak sam robiłem to zadanie, to też mi wychodziło tak jak tobie Grzesiek.
A w odpowiedzi podają, że ma być przedział <11 , 27,8) więc od góry granica musi być jakaś
inna.
Poza tym, dlaczego założyłeś, że długość ma być mniejsza od szerokości, skoro w zadaniu pisze,
że ma być jej ona równa?
Chyba, że w odpowiedziach jest błąd?
Eta, Bogdan, pomocy
23 paź 19:04
kloops: Chodzi mi o to, że do tego zdania:
"...których długość jest równa szerokości całej działki"
wydaje mi się, że powinno być takie równanie:
y/4=x
y=4x
4x<42
x<10,5
ale wtedy wyszedłby zbiór pusty, więc coś jest nie tak.
23 paź 19:08
Avc:

4x ≤ 42
x≤10.5
x∊(0 ; 10.5)
5y+8x=139
y=
139−8x5=f(x)
y
min=11 dla x=10.5
y
max to granica funkcji f(x) dla x→0
lim
139−8x5 =
139−05 = 27.8
x→0
Więc
y ∊ <11 ; 27.8) Prawostronnie otwarty, bo 27.8 to wartosć dla x=0, a x>0
26 paź 13:41
Avc: "...których długość jest równa szerokości całej działki"
y jest szerokością całej działki a zarazem długością tych małych. y>x
Ja bym to tak interpretował
26 paź 13:43
Avc: Tam na początku ma być:
x∊(0 ; 10.5>
*
26 paź 13:49
Bogdan:
Dzień dobry.
Przepraszam, że nie włączyłem się do rozmowy, ale nie śledziłem tego wątku i nie zauważyłem
skierowanej do mnie i do Ety prośby o pomoc.
Przechodzę do zadania.
Obliczanie granicy jest tu zbędne, zresztą obliczanie granic nie jest w programie nauczania
w szkole średniej.
− szerokość działki: x ≥ 0.
− długość działki: 0 ≤ y≤ 42.
| | 5 | | 139 | |
5x + 2y = 139 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 139 | | 2 | |
0 ≤ − |
| x + |
| ≤ 42 / * − |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
| | 139 | | 84 | | 139 | | 139 | | 84 | |
0 ≥ x − |
| ≥ − |
| ⇒ |
| ≥ x ≥ |
| − |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 55 | | 139 | |
|
| ≤ x ≤ |
| ⇒ 11 ≤ x ≤ 27,8 |
| | 5 | | 5 | |
Np.: x = 11 i y = 42, x = 13 i 37, x = 15 i y = 32, itd., oczywiście długości te nie
muszą wyrażać się liczbami całkowitymi.
26 paź 13:54
kloops: Wsystko pięknie, ładnie, dzięki wam obojgu za pomoc, tylko Bogdan, tam chyba przy twoim
założeniu powinno na początku y>0, bo długość nie może być równa 0.
26 paź 14:08
Bogdan:
Tak, y > 0. Gratuluję spostrzegawczości.
26 paź 14:42