Wykazać, że dla dowolnych x,y ... - proszę o pomoc.
marek: Wykazać, że dla dowolnych x,y ∊ ℛ zachodzi równość:
max {x,y} = |x−y|+x+y /2
min {x,y} = x+y−|x−y| /2
Jak to wykazać? Podstawić obojętnie jaką liczbę rzeczywistą?
22 paź 15:54
Jack:
Rozpatrz przypadki, gdy x>y, x<y i x=y.
22 paź 18:31
marek: A co oznacza to max i min?
24 paź 19:25
think: max{x,y} −> oznacza większą z liczb
min{x,y} −> oznacza mniejszą z liczb
24 paź 19:27
marek: Czyli te dwa równania mam udowodnić na literach w wyżej napisanych przypadkach?
24 paź 19:33
Jack:
tak.
24 paź 19:35
marek: Czyli dla pierwszego przypadku będzie tak:
x>y
| | x−y+x+y | | 2x | |
max(x,y)= |
| = |
| =x |
| | 2 | | 2 | |
x<y
| | −x+y+x+y | | 2y | |
max(x,y)= |
| = |
| =y |
| | 2 | | 2 | |
x=y
max(x,y)= to samo co w pierwszym
x>y
min(x.y)=x+y−x−y/2=0

?
x<y
min(x,y)=x+y+x+y/2

?
Tych z min nie umiem. Można rozwiązanie?
24 paź 19:47
Jack:
dla x>y i min {x,y} = x+y−|x−y| /2 mamy
| | x+y−x+y | | 2y | |
min{x,y}= |
| = |
| =y
|
| | 2 | | 2 | |
Jest ok, bo własnie y było mniejsze od x.
dla x<y i min {x,y} = x+y−|x−y| /2 mamy
| | x+y+x−y | | 2x | |
min{x,y}= |
| = |
| =x
|
| | 2 | | 2 | |
Jest ok, bo x było mniejsze od y.
Dla x=y i min {x,y} = x+y−|x−y| /2 mamy
24 paź 19:50