Równoległobok
ptasie :): W prostokącie, którego obwód ma 44 cm, różnica odległości punktu przecięcia przekątnych od
dwóch nierównych boków wynosi 8 cm. Oblicz długość boków prostokąta.
Z góry dziękuję za pomoc (:
P.S Może sie przydać ta własność : Punkt przecięcia przekatnych dzieli te przekątne na połowe

Prosze pomóżcie!
22 paź 21:09
sushi_ gg6397228:
a rysunek zrobiony
22 paź 21:45
think:

2*2x + 2*2y = 44
x − y = 8
22 paź 21:46
ptasie :): nie wychodzi jak jest taki układ równań
22 paź 22:00
think: ptasie sprawdziłam... wychodzi.
22 paź 22:07
sushi_ gg6397228:
co nie wychodzi, liczby sa ładne
22 paź 22:07
ptasie :): bo powinno wyjść 19 i 3
23 paź 12:50
think: ptasie bo Ty wyliczysz x = 9,5 y = 1,5 ale zauważ, że bok ma długość 2*x a nie x...
23 paź 12:53