pomocy!!!!!
dominika:(:(:(:(: Oprocentowanie na koncie oszczędnościowym w banku B wynosi 10% w skali roku.
Na koncie tym obowiązuje roczna kapitalizacja
odsetek, tj. kwota złożona na koncie powiększa się o 10% po roku oszczędzania.
Pan A zdeponował 1000zł na koncie oszczędnościowym w tym banku.
Zakładamy , że przed upływem 10 lat pan A nie będzie zmieniał
stanu konta, tj. nie będzie wpłacał ani wypłacał z niego pieniędzy.
Jaka kwota będzie się znajdować na jego koncie po:
− dwóch latach oszczędzania;
− dziesięciu latach oszczędzania.
proszę o obliczenie i wyjaśnienie:(:(:(
22 paź 18:00
dominika:(:(:(:(: to część pierwsza zadania:(:(:(:(:(
22 paź 18:06
Łukasz: 10% z 1000= 100zł
po 2 latach: 1000+ 2*100=1200zł
po 10 latach: 1000+10*100=2000zł
22 paź 18:08
22 paź 18:13
dero2005:
Roczna kapitalizacja tzn procent składany i odsetki po roku wchodzą do kapitału
V = Vo(1+r)n
V − kapitał przyszly
Vo kapitał włożony
r − oprocentowanie np. 10% r=0,1
n − liczba lat
po dwóch latach
V = 1000(1+0,1)2 = 1210 zł
po dziesięciu latach
V = 1000(1+0,1)10 = 2593,74 zł
22 paź 18:42