prosze o pomoc
gabi:
Prosze o pomoc! mam problem z takim zadaniem: Rosnący ciąg geometryczny skałada się z siedmiu
wyrazów. Suma pierwszych trzech wynosi 26, a trzech ostatnich 2106. Wyznacz drugi wyraz ciągu.
22 paź 20:31
Dorota: Cześć,
Żeby policzyć 2−gi wyraz ciągu, musimy policzyć a1 * q.
Mamy układ dwóch równań:
1: a1 + a2 + a3 = 26
2: a5 + a6 + a7 = 2106
Wiadomo, że an = a1 * q(n−1)
Stąd otrzymujemy:
1: a1 + a1 q + a1 q2 = 26
2: a1 * g4 + a1 * q5 + a1 * q6 = 2106
1: a1 (1 + q + q2) = 26
2: a1 q4 (1 + q + q2) = 2106
Podstawiając równanie 1 do 2 otrzymujemy:
26 q4 = 2106
stąd q = 3 lub q = −3
Ciąg miał być rosnący, więc q=−3 nie spełnia założeń. Zostaje więc nam tylko jedno rozwiązanie:
q = 3.
Teraz wystarczy podstawić q=3 np. do 1−go równania:
a1 (1 + 3 + 9) = 26
a1 = 26/13
a1 = 2
W związku z tym, że znamy już a1 oraz q, można policzyć ile wynosi 2−gi wyraz ciągu:
a2 = 2 * 3 = 6
22 paź 21:13
agata: dziekuje
22 paź 21:35