granica funkcji
Aga: oblicz granice funkcji :
| | x4 −3x+2 | |
1. lim {p} |
| |
| | x5−4x+3 | |
22 paź 17:52
Aga: x dąży do 1
22 paź 17:52
Jack:
licznik i mianownik się zerują przy x=1, czyli oba te wielomiany dadzą się podzielic przez
(x−1).
22 paź 18:26
Edek: | | (x−1)(x3+x2+x−2) | |
lim |
| = |
| | (x−1)(x4+x3+x2+x−3) | |
| | (x3+x2+x−2) | |
lim |
| = |
| | (x4+x3+x2+x−3) | |
teraz podłóż jedynkę
22 paź 18:28
Aga: Dzięki bardzo

22 paź 18:29
Aga: 3√x2 +1 +√x / 4√x3 +x −2x x dązy do +∞
22 paź 18:34
Aga: kompletnie nie wiem jak zabrać się za ten przykład
22 paź 18:34
Jack:
jak to dokładnie wygląda?
| | 3√x2+1+√x | |
Czy tak |
| ? |
| | 4√x3+x−2x | |
22 paź 19:03
Aga: tak
22 paź 19:04
22 paź 19:05
Jack:
skoro mamy wielomiany w liczniku i mianowniku, to najprościej podać odpowiedź badając najwyższe
potęgi licznika i mianownika.
22 paź 19:05
Aga: czyli jak mam się za to zabrać ?
22 paź 19:07
Aga: ja tego w ogóle nie rozumie
22 paź 19:07
Jack:
hmm wg mnie to będzie 0. Sprawdź jeszcze potęgi
22 paź 19:10
Aga: wszystko sie zgadza a w odp jest −3/2
22 paź 19:16
Jack:
dobra, spróbuję policzyć
22 paź 19:24
Godzio:
Jack z ciekawości sprawdziłem w wolphram alha i wychodzi 0
22 paź 19:25
Aga: mam ksiązke Matłoki
22 paź 19:26
Aga: to z niej są te przykłady
22 paź 19:31
Jack:
skoro wolfram tak mówi... a to mocny argument

Spróbuj jeszcze porozszerzać ułamek tak, aby
pozbyć się potęgi w mianowniku (skorzystaj ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b) ).
22 paź 19:32
Aga: ok dzięki bardzo
22 paź 19:39