nalepek: http://sceri.host.sk/matematyka_roz_arkusz.pdf
Magda: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego wiedząć, że długości przyprostokątnych różnią się o 7cm, a jego pole wynosi 30cm2
Magda: Suma dwóch liczb jest równa 35 , a ich iloczyn 294. Wyznacz te liczby.
arron: . Dane są dwie funkcje: a) f(x) = 2/5+5 i g(x) =2/x-3 ;
arturek: Wyznacz dziedzinę funkcji:
*G*E**OME*TRIC: 1.8 W kąt o mierze 600 wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i zewnętrznie styczne do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeśli promień mniejszego to r.
banał: n!
Mermos: Jak to rozwiązać!? lim (n dąży do nieskończ.)n√3n+5n+9n
karina07: porsze o pomoc.! potrzebuje tego zadania na jutro. liczbę 42 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, by różnica ich kwadratów była równa 168 ?
bobas: Państwo K przeznaczyli 26 000zł na zakup działki. Na rys przedstawiono dwie działki w skali 1:1000. Jeden m2 gruntu kosztuje 35 zł. Oblicz czy Państwo K wystarczy pieniędzy
nalepek: Promień kuli wpisanej w stożek jest cztery razy mniejszy od wysokości tego stożka. Oblicz stosunek objętości kuli do objętości stożka.
POOOOMOOOOOCY!!!!!: Potrzebuje rozwiązania tego zadania! Proszę o pomoc! W ilu permutacjach zbioru {1,2,...,n} n≥3, 1 stoi przed 2 i jednocześnie 2 przed 3
XUL: Oblicz pochodną funkcji:
Magda: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby
seba10: W(x)= x3 - x2 - 4x + 4 Jak to rozłożyć na czynniki
Piotrek: 30/20 = x/z
laczupikczu: Dwa okręgi są styczne wewnętrznie. Odległość między ich środkami wynosi 3cm. Wyznacz długość promieni tych okręgów, wiedząc że:
xyz: może ktoś to sprawdzić? wiedząc ze ze sin α=3/5 i 900<α<1800 , oblicz wartości pozostałych funkcji tryg. kąta α
Marek: W ilu permutacjach zbioru {1,2,...,n} n≥3, 1 stoi przed 2 i jednocześnie 2 przed 3
tymek: Rozwiąż równanie w przedziale (0,2π)
tymek: proszę o pomoc w zadaniu Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg x2+y2=25.
derek: pomoże mi ktos w rozwiązaniu tej nierówności? rozwiąż nierówność |x-2|+|3x-6|<|x|
Magda: Iloczyn pewnej liczby i liczby o 2 mniejszej wynosi 3. Wyznacz te liczby.
karina07: mam tu pare zadanek z którymi nie mogę sobie poradzić.! 1.do wykresu wynkcji f(x)= x - 4x+4 nie nalezy punkt A(0,4) B(-2,16) C(-3,25) D(-4,4)
xyz: liczbę I2-√3I + 3I2√3-5I --------------------------
salamandra: macie moze jakis znajomych do korkow z matmy w poznaniu - górczym
aga: czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy oraz środek przeciwległej krawędzi bocznej.
XankaX: PROSZE WAS BARDZO O POMOC , CO PRAWDA JEST TO ZADANIE BARDZIEJ CHEMICZNE ALE POMOZCIE PR0SZE
gonzo: Proszę wytłumaczcie mi przekształcenia wykresów funkcji, przesunięcie wzdłuż osi OX i OY na podstawie wzorów: y=│√(x-3)– 4│+1 oraz y=││2(x-1)2-3│-2│+3
xyz: a to zadanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć boki AB,BC i CA trójkąta ABC zawierają się odpowiednio w prostych 3x - y - 7=0 ,
edzia33: Dany jest trapez równoramienny o polu 30cmkwadratowych.W którym stosunek długości podstaw jest równy jedna druga.Oblicz pole powierzchni całkowitej objętość bryły powstałej przez
xyz: witam i proszę o pomoc.....mianownik pewnego ułamka jest o 3 większy od podwojonego licznika. jezeli mianownik ułamka zwiększymy o 5 to otrzymany ułamek bedzie równy 1/3.
edzia33: Stożek i graniastosłup prosty mają te samą wysokość. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny opisany na kole ,będącym podstawą stożka.Oblicz stosunek objętości
help: log2(x-5)+log2(2-x)<1
POMOCY!: Rozwiąż nierówność wykładniczą:
matma ;/: Rozwiąż równanie wykładnicze:
Karolina: Witam. PRosze o pomoc w rozwiazania równania:
longer: Pomocy fizyka ! Zad1. Samochód, którego silnik pracuje z mocą 30kW, jedzie ze stałą prędkością 20m/s.Ile wynosi siła napędowa samochodu?
Rokol: Pilnie prosze o rozwiazanie tych zadań 1. oceń czy zdanie jest prawdziwe i napisz jego negacje i uzasadnij:
Zapominalski: 10log10 (1,26)+30
zooz: wartosc bewzgledna, nie potrafie liczyć równań z wartością bewzględna wytłumaczy mi ktoś
Kinga: Oblliczyć iloczyny wektorowe→a(wektor)=(3,4,1) wektor→b=(2,-3,0) wekt→u= →3i-→2k, wektor v=→-i+→3j+→7k
help: x5+3x4-3x3-7x2+6x>0
zooz: 83x-5=0,125(√2/4)6-5x log2(x-1)+log2(x=2)=5
mirejka: ktoś pomoze w rozłożeniu tego wielomianu ma być metodą hornera x4-10x3+35x2-50x-24>0
MARCUS: Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej bryly powstalej z obrotu trojkata prostokatnego wokol przeciwprostokatnej. Dl przyprostokatnych wynosza 3cm i 5cm
MARCUS: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wys = 4cm a promien okregu wpisanego w podstawe = 3cm. Obl. objetosc ostroslupa.
lisek: Kąt ostry równoległoboku ABCD jest równy 45 stopni. Pole równoległoboku wynosi 108 cm2 , a jego wysokaść DE ma długość 9 cm . Znajdź długość odcinka EB.
**ZIOMAL**: Ludzie! Poradzcie co zrobic - aby ta matme zrozumiec? Ma ktos, jakas rade?
**ZIO-MAL**: Turysta ruszyl z miejsc A do B. najpierw szedl 2 h ze stala predk 3km/h po czym przez 2 h szedl ze stala predk 2km/h i dotarl do B, gdzie 1 godz pozostal a nastepnie w 2 h
suzi8989: Witam mam za zadanie naszkicowac wykres funkcji danej wzorem:
lulu: wyznacz ekstrema lokalne funkcji: