XUL: Oblicz pochodną funkcji:
f(x) = x√2x2+4 - sin4x
21 sty 19:39
Mateusz: 2x2
f'(x)=√2x2+4 * ------------------ - 4cos4x
√2x2+4
21 sty 19:47
Basia:
f'(x) = (x√2x2+4)' - (sin4x)'
do pierwszego trzeba zastosować wzór na pochodną iloczynu
f'(x) = (x)'*√2x2+4 + (√2x2+4)'*x - 4cos4x =
√2x2+4 + [ 1/2√2x2+4 ]*(2x2+4)' *x - 4cos4x =
4x2
√2x2+4 + ----------------- - 4cos4x =
2√2x2+4
2x2
√2x2+4 + ------------- - 4cos4x =
√2x2+4
2x2 + 4 + 2x2
------------------------- - 4cos4x =
√2x2+4
4(x2 + 1)
--------------------- - 4cos4x
√2x2+4
21 sty 19:52
ryś: poprawka: nie
* tylko
+
f
'(x) =
√2x2 +4 + 2x
2/(
√2x2 +4 ) - 4cos4x
21 sty 19:58
Mateusz: Tak, przepraszam. Dodam zamiast razy
21 sty 20:04
Mateusz: Dodać*
21 sty 20:04
XUL: Mateusz a mógłbyś rozpisać jak to liczyłeś?
21 sty 20:14
Mateusz: Na samym początku stwierdzam, że muszę policzyć dwie osobne pochodne. x
√2x2+4 to jest
jedna pochodna i sin4x to jest druga. Dzieli je znak różnicy "-", więc to są dwie
odrębne funkcje.
I tak. Bierzemy się za pierwszą funckję. x
√2x2+4 to iloczyn. Mnożenie x razy
√2x2+4. I w takim przypadku korzystamy ze wzoru: f'(x) = h'(x)*g(x)+h(x)*g'(x), czyli
pochodna pierwszej funkcji (w tym przypadku x, a jego pochodną jest 1) razy niezmieniona
druga funkcja, czyli
√2x2+4 DODAĆ zwykła pierwsza funkcja (czli x) razy pochodna
{2x
2+4}. Pochodna {2x
2+4} to (2x)/(
√2x2+4. Jeżeli nie wiesz jak wyliczyłem funkcję
pochodną {2x
2+4} to pisz. Zakładam, ze wiesz

No i na końcu liczymy pochodną sin4x. Pochodną tej f. jest 4cos4x.
No i teraz można wszystko zapisać:
{2x
2+4} + [(2x)/(
√2x2+4] - 4cos4x.
21 sty 21:00
ryś:
Pięknie!..... wszystko jasne!
Pozdrawiam Mateusz!

( sorry za poprawkę

Tak myślałam,że to tylko "chochlik"
21 sty 21:05
Mateusz: Tak, tak, to tylko "chochlik".
21 sty 21:07
Mateusz: Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam!
21 sty 21:07
XUL: No nie wiem jak wyliczyłeś pochodną z √2x2=4
21 sty 22:34
Mateusz: Na samym początku musisz stwierdzić, ze ta funkcja to funkcja złożona. Złożona ona jest z
dwóch funcji, mianowicie
√x oraz 2x
2+4. i
√x jest funkcją ważniejszą. Następnie
korzystam ze wzoru na pochodną funkcji złożonej a wygląda on tak: f'(x)= h'(g(x)) *
g'(x).
I wyznaczasz pochodną
√x oraz 2x
2+4. Są to odpowiednio: 1/2
√x oraz 4x.
I podstawiamy do wzoru f'(x)= h'(g(x)) * g'(x).
f'(x)= [1/(2
√2x2+4)]*4x=...
Zobacz 1/2
√x to pochodna
√x i w miejsce x pochodnej 1/2
√x podstawiasz pierwotną
drugiej funkcji czyli 2x
2+4
Wiesz trochę ciężko tak wytłumaczyć przez internet
21 sty 22:40
Ewelina: Oblicz f(-3) jezeli f(x)= -2+5
21 lut 14:51