xyz: a to zadanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć

boki AB,BC i CA trójkąta ABC zawierają się odpowiednio w prostych 3x - y - 7=0 ,
x-y-3=0 i x+y-1=0
a) oblicz współrzędne wierzchołków A, B i C tego trójkąta
b)uzasadnij, wykonując odpowiednie obliczenia, ze jest to trójkąt prostokątny
c)oblicz pole trójkąta ABC
d)oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC
21 sty 17:36
xpt: AD. a) Musisz znaleźć miejsca przecięcia się tych prostych. Odpowiedni wzór mieliście
najprawdopodobniej na lekcji.
AD. b) Dwie z tych prostych muszą być do siebie prostopadłe.
AD. c) Podstawiasz do wzoru jak już masz odpowiednie długości (jest tyle wzorów na pole
trójkąta, że na pewno coś znajdziesz. Proponuję wzór Herona (taki co wystarczą same
długości boków)
Ad. d) Wyznaczysz ze wzoru na pole trójkąta P=rp gdzie p to połowa obwodu p = (a+b+c) /2
21 sty 17:44
xpt: Jak masz jakieś dalsze pytania to jestem do ułsug
21 sty 17:45
xyz: to tego narazie nie zaglądnij mi jesli mozesz do tamtego wcześniejszego
21 sty 17:47
xyz: a to a) to z układu równań prawda
21 sty 17:51
xpt: Tak - z układu równań. Źle się wyraziłem odnośnie tego wzoru
21 sty 17:52