MARCUS: Oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej bryly powstalej z obrotu trojkata
prostokatnego wokol przeciwprostokatnej. Dl przyprostokatnych wynosza 3cm i 5cm
21 sty 08:53
Bogdan:
Narysuj pionową linię, na niej zaznacz odcinek, górny punkt oznacz A, dolny - B.
Ta linia jest osią obrotu, a odcinek AB jest przeciwprostokątną obracającego się
trójkąta. Do odcinka AB dorysuj z lewej strony i z prawej strony tego odcinka
trójkąt prostokątny. Wierzchołek trójkąta z kątem prostym po lewej stronie AB
oznacz C, a po prawej stronie C'.
Prostopadły do AB jest odcinek CC', punkt przecięcia tych prostopadłych
odcinków oznacz D.
Wyobraź sobie, że trójkąt ABC wiruje wokół prostej z odcinkiem AB (to jakby
wirujący bączek). Promień obrotu jest równy |CD| = |DC'|.
Widać dwa stożki "sklejone" podstawami. Wysokość górnego stożka jest
równa |AD|, a wysokość dolnego (odwróconego) stożka jest równa |DB|.
Tworzące górnego stożka AC i AC' to przyprostokątna trójkąta prostokątnego
tworzące dolnego stożka CB i C'B to druga przyprostokątna tego trójkąta.
Oblicz objętości i pola powierzchni bocznych tych dwóch stożków i dodaj
obliczone objętości do siebie i obliczone pola powierzchni bocznych do siebie.
Potrzebne wzory dla stożka znajdziesz tu obok, w dziale stereometria.
21 sty 09:41
MARCUS: a jak znalezc dlugosc r czyli |DC|?
21 sty 21:09
Bogdan:
Dobry wieczór.
Narysuj dowolny trójkąt prostokątny, oznacz długości przyprostokątnych
literkami a, b,
przeciwprostokątną oznacz literką c.
Przyjmijmy, że dane są a oraz b.
Rozwiąż teraz następujący problem: wyznaczyć długość wysokości trójkąta prostokątnego
wychodzącej z wierzchołka kąta prostego i opadającej na przeciwprostokątną.
Spróbuj rozwiązać ten problem, jeśli nie wyjdzie, to zapytaj, odpowiem.
21 sty 21:21
zebra: Witam! Bogdanie!
Magia liczb to moje "skrzywienie"

Zobacz (Twój ostatni tutaj wpis) jakie to piękne
21 21:21
Świetnie ! no... no.... aż trzy oczka

Pozdrawiam!
21 sty 21:30
Bogdan:
Witam

.
Wysyłając post nie celowałem w tę chwilę, to przypadek. Mnie też urzeka piękno
zawarte w liczbach i w matematyce.
Nie szukając daleko, nawet potrzebna w powyższym zadaniu zależność między a, b i c
w trójkącie prostokątnym na długość wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta prostego
jest taka elegancka.
Jesteś prawdziwym nockiem, zauważyłem, że późno w nocy polujesz na nierozwiązane
zadania i nie odpuszczasz.
Pozdrawiam i milej, szczególnie nocnej pracy
21 sty 21:45
Bogdan:
A przy okazji zebro, zajrzyj niżej do ZIOMALA, który woła: "ludzie, pomóżcie ...",
czy zgadzasz się z wyrażoną tam przez ze mnie opiną?
21 sty 21:49
zuzia: robie, ale nie wiem czy dobrze.
z ABC z tw Pitagorasa AB =8 cm
teraz obl P= 1/2 *5*3=7,5
obl r 7,5=1/2*8*r
r=1,875
teraz h tego stozka gornego
h= √52-r2 to wychodzi 21,484375 pod pierwiastkiem
czy ja zle cos robie?
30 sty 07:41
Marcus: ja tez nadal nie wiem jak to zrobic. Odpiscilem to zadanie. Moze ktos pomoze to wroce do
niego.
30 sty 08:02