XankaX: PROSZE WAS BARDZO O POMOC , CO PRAWDA JEST TO ZADANIE BARDZIEJ CHEMICZNE ALE POMOZCIE
PR0SZE


Z rozkładu wody otrzymano 280 cm ( szesciennych ) wodoru i 140 cm ( szesciennych ) tlenu
. Oblicz masę wody , która uległa rozkładowi .
21 sty 18:13
b.: Nie sądzę, żeby się stąd dało obliczyć masę -- nie wiadomo przecież, jaka jest *masa*
280cm3 wodoru (ani 140cm3 tlenu)
21 sty 18:19
21 sty 18:22
xpt: W warunkach do zadania powinno być podane jaka jest temperatura / ciśnienie.
Najprawdopodobniej było tak, ze to są warunki normalne.
Musisz zamienić 280 cm3 za dm3 (na dm3 bo mol gazu jest definiowany w dm3). Potem
musisz obliczyć ile masz moli wodoru i obliczasz masę wodoru.
Teraz masz do wyboru albo obliczasz w ten sam sposób tlen albo obliczasz masę wody z
samej masy wodoru (przyda się informacja o tym, ze w 1 cząsteczce wody masz 2 at. wodoru
i 1 at tlenu)
21 sty 18:22
xpt: @b. - to zadanie jest jak najbardziej wykonywalne, jednak potrzebna jest znajomośc
pojęcia mol (to z chemii berdziej) lub stała Avogadro (to to samo, tyle że z tą nazwą
się spotkałem tylko w fizyce)
21 sty 18:24
21 sty 18:39
21 sty 18:40
xpt: 1m3 = 1m*1m*1m
1dm3 = 0,1m*0,1m*0,1m = 0,13 m3
1cm3= 0,01m*0,01m*0,01m*= 0,16 m3
(wiem jestem wredny, ale skoro ja mogę zrobić Ci to zadanie to czemu Ty nie mogłabyś
spróbować ? )
21 sty 18:52
21 sty 19:02
XaniaX: prubowalam ale nic nie wychodzi:(
21 sty 19:03
xpt: mogłem to zapisać inaczej.
1 m3 = 1m*1m*1m = 10 dm*10 dm*10 dm = 100 cm*100 cm*100 cm
wtedy
1 dm3 = 10cm*10cm*10cm
21 sty 19:06
XaniaX: aha no tak a co dalej
21 sty 19:09
weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee: ttttttttβttβtβtβtβttβttβtttttt
21 sty 19:12
xpt: mol to 22,4 dm3 gazu.
Dzielisz objętość, którą otrzymałaś, przez 22,4 i otrzymujesz ilość moli, które masz.
Sprawdzasz w tablicy mendelejewa ile waży mol wodoru i mnożysz razy ilosć moli, która Ci
wyszła.
21 sty 19:18