Magda: Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego wiedząć, że długości przyprostokątnych
różnią się o 7cm, a jego pole wynosi 30cm2
21 sty 23:30
beatka: 1/2 a*(a+7)=30
21 sty 23:33
Magda: 1/2a2+7a=30
1/2a2+7a-30=0 czy to dobrze robie?
21 sty 23:39
mruczek:
a ---- dług. jednej
b = a +7 ---- dług. drugjej
P= (1/2)*a*b
(1/2)*a*(a+7)= 30 / *2
a2 +7a - 60=0 Δ= 49+ 240= 289 √Δ=17
a1= ( - 7 +17)/2 = 5 cm a2 --- nie spełnia w-ku zad
to b=12 cm bo ujemne
z tw. Pitagorasa a2 +b2 = c2
c2 = 25 + 144
c2 = 169
c= 13 cm
21 sty 23:39
Magda: dzięki
21 sty 23:43
mruczek:
21 sty 23:44