POOOOMOOOOOCY!!!!!: Potrzebuje rozwiązania tego zadania! Proszę o pomoc!
W ilu permutacjach zbioru {1,2,...,n} n≥3, 1 stoi przed 2 i jednocześnie 2 przed 3
21 sty 19:49
Basia:
można to chyba rozwiązać tak:
wybieramy dowolne 3 miejsca spośród n co można zrobić na Cn3 sposobów
i ustawiamy na nich 1,2,3 w kolejności rosnącej, co można zrobić tylko w jeden sposób
pozostałe n-3 cyfry ustawiamy całkowicie dowolnie czyli na (n-3)! sposobów
ostatecznie:
n!
N = (n-3)! * Cn3 = (n-3)! ---------------- = n!/3! = n! / 6
3! (n-3)!
21 sty 20:03
zebra:
Witam Basia!
Patrzę na Twoje rozwiązanie.
Powiedz mi: czy N= (n-2)(n-3)!
to źle myślę?
bo 1,2,3 --- w tej kolejności przestawiamy
na (n - 2) miejscach
a pozostałe na (n -3)!
bo ja tak myślę
21 sty 20:17
Basia:
inaczej chyba zrozumiałam treść
tam nie ma "bezpośrednio przed" tylko "przed" czyli dla mnie może być np. tak
10, 1,7,5,2,9,8,3
w pierwszej chwili zaczęłam tak jak Ty, ale coś mi nie pasowało i to jest efekt, ale
upierać się nie będę, bo to jest kwestia interpretacji treści
21 sty 20:25
zebra:
Hej!
Ja też się nie upieram!
pomyślałam,że ta trójka uporządkowana (1, 2 3 )
Jak tak nie !... to oczywiście Twoje rozw. poprawne!
Brak słowa " w kolejności 1,2,3 "

Jak po wczorajszej "dyskusji"

Niezbyt "fajnie" to wyglądało !... ale

działamy dalej:0
Zdrowie już powróciło?
21 sty 20:43
Basia:
Zobacz co tam dzisiaj dopisałam; myślę, że tak trzeba było od razu, ale aniołkiem to ja
nie jestem, oj nie, a poniosło mnie potwornie. Nie wiem jak to jest. Dyskutowałyśmy też
czasem ostro i uparcie, i ze sobą i z An... (zginął nam gdzieś ?) a mimo to było miło. A
porobiło się ......
No ale o tym by trzeba inaczej pogadać, a ja nie mam gg i mogę Ci najwyżej podać adres
e-mail.
Zdrowie coraz lepiej, ale powoli to idzie
21 sty 20:54
zebra:
Hej! Jak mnie poniosło! ... to wyobrażm sobie jak Ciebie

Nie wcinałam się!, bo wiesz(domyślasz się ...za "młoda" jestem

W jakim to było celu? i po co?

Pisałam już kiedyś ,że przydało by się "niektórym"...
zmienić forum !...... ale co tam!
Bardzo ,bardzo mi Cię było żal

czułam ile to Cię "kosztowało" ?
Uczmy się ignorować takie "zapędy"....
Róbmy swoje!.....
21 sty 21:02
Basia:
I to będzie metoda "jedynie" słuszna. Zero reakcji. Tylko jak znam siebie to znów kiedyś
nie wytrzymam. A w jakim celu ? Jedyne co mi do głowy przychodzi to chęć
dowartościowania się we własnych oczach. Albo choroba taka. Polega na tym, że
bezinteresowna złośliowść wobec innych sprawia delikwentom przyjemność. Zdrowy, Zebro,
chorego nie zrozumie !
21 sty 21:09
POOOOMOOOOOCY!!!!!: Basiu... Serdecznie Dziękuje za rozwiązanie zadania! Pozdrawiam!
24 sty 00:33