*G*E**OME*TRIC: 1.8 W kąt o mierze 600 wpisano dwa okręgi styczne do ramion kąta i zewnętrznie styczne
do siebie. Wyznacz długość promienia większego okręgu, jeśli promień mniejszego to r.
21 sty 21:58
beatka: Narysuj kąt 60 stopni wpisz w niego okrąg o promieniu r punkty stycznoąci oznacz A B,
środek okręgu S, wierzchołek kąta O. OS to dwusieczna kąta 60 stopni, czyli kąt SOA ma
30 stopni. To odcinek OS =2r.
Terza narysuj drugi okrąg styczny do ramion kąta i zewnętrznie styczny do małego okregu.
promień oznacz R środek F . OF=2R OF=2r+r+R
21 sty 22:18