gonzo: Proszę wytłumaczcie mi przekształcenia wykresów funkcji, przesunięcie wzdłuż osi OX i OY
na podstawie wzorów: y=│√(x-3)– 4│+1 oraz y=││2(x-1)2-3│-2│+3
czy to prawda że do pierwszego trzeba o 4 w prawo przesunąć, a później o 1 w górę
21 sty 18:01
Mickej: nie o 3 w prawo o 4 w dół odbić wszystko co ujemne wzgledem osi OX a nastepnie jeszcze
przesunąć o 1 do góry
21 sty 18:12
gonzo: a jak ten pierwiastek się liczy
21 sty 18:16
xpt: co jest pod pierwiastkiem ? (x-3) - rozwiązuję biorąc takie rozwiązanie pod uwagę.
Upraszczas funkcję do najprostrzej postaci (czyt. wywalasz wszystko co nie potrzebne

)
No to pierwszy wzór.
Po kolei rysujesz takie funkcje
1. y=
√x
2. y=
√x-3 przesuwasz wykres funkcji w lewą stronę o 3 jednostki
3. y=
√x-3 - 4 obniżasz wykres funkcji o 4 jednostki
4. |y=
√x-3 - 4| częściowa symetria względem osi OX (wszystko co było poniżej musi być
powyżej osi OX)
5. |y=
√x-3 - 4| +1 podnosisz wszystko o jedną jednostkę do góry.
Zaraz Ci rozpiszę ten drugi przyp[adek
21 sty 18:17
xpt: Albo nie - powiedz mi co zrobisz w drugim a ja sprawdzę
21 sty 18:17
gonzo: trzeba przesunąć w prawo o1 , później w dół o -3, znów w dół o -2 , a później o 3 w górę
21 sty 18:21
xpt: Prawie dobrze, ale wartość bezwzględna też się liczy w tym zadaniu
21 sty 18:27
21 sty 18:31
xpt: Jak masz wartość bezwzględną to robisz częściową symetrię względem osi OX
Czyli to co masz poniżej osi przenosisz symetrycznie. To co jest powyżej to zostawiasz
tak jak było.
21 sty 18:34
gonzo: aha już rozumię dzięki wielkie
21 sty 18:35
gonzo: 2. y=√x-3 przesuwasz wykres funkcji w lewą stronę o 3 jednostki
jeszcze mam pytanie dlaczego w lewo o 3 jednoostki a nie w prawo

21 sty 18:40
Szym: ja też nie
12 lut 12:08