xyz: może ktoś to sprawdzić? wiedząc ze ze sin α=3/5 i 900<α<1800 , oblicz wartości
pozostałych funkcji tryg. kąta α
mi wyszło cos α=4/5 tgα=3/4 ctgα =3/4
21 sty 19:21
xpt: cos β takiego, że 90o<β<180o jest ujemny.
tak samo tgβ i ctgβ.
cosα wyliczasz ze wzoru jedynkowego cos2α+sinα=1 ⇒ cosα=√1-sin2α
tgα = sinα/cosα
ctgα= cosα/sinα
zwracasz uwagę na znaki.
21 sty 19:33
Basia:
prawie dobrze, ale "prawie" itd.
90 < α < 180 czyli inaczej mówiąc α jest kątem II ćwiartki, a w II ćw. cos, tg i ctg
są ujemne
poprawisz ?
21 sty 19:35
xyz: nie bardzo wiem jak..
21 sty 19:45
xyz: czyli tylko powstawiać minusy przed tymi wynikami?
21 sty 19:46