derek: pomoże mi ktos w rozwiązaniu tej nierówności?
rozwiąż nierówność |x-2|+|3x-6|<|x|
21 sty 19:01
xpt: przyrównujesz każdą z wartości bezwzględnych do 0
x-2=0
3x-6=0
x=0
otrzymasz, że x=2, x=2 i x=0
rozwiązujesz zadanie w 3 przypadkach
x<0
x∈<0,2>
x>2
W przypadku pierwszym bierzesz liczbę z przedziału (-∞,0) (byleby nie skrajną wartość) i
podstawiasz pod x. Jeśli wartość pod wartośćią bezwzględną jest mniejsza od 0 to
przepisujesz ze zmienionym znakiem, jeśli większa od 0 to bez zmian.
pierwszy przypadek.
liczba z przedziału (-∞,0) to na przykjład -100
-100-2 = -102 <0
czyli wartość pierwszej wartości bezwzględnej jest mneijsza od 0 więc przepisujesz
wszystko ze zeminionymi znakami
-x+2
dalej postępujesz tak z kolejnymi wartościami bezwzględnymi (otrzymujesz -306 i -100 )
więc zmieniasz znaki we wszystkich przypadkach
-x+2-3x+6<-x
Rozwiązujesz dalej.
Po otrzmaniu wyniku sprawdzasz czy rozwiązanie należy do przedziału (-∞,0). Zostawiasz
część współną rozwiązania i tego przedziału.
Tak samo robisz w 2gim i 3cim przypadku.
Rozwiązaniem jest suma rozwiązań z pojedyńczych przedziałółw.
21 sty 19:16
Basia:
3x-6 = 3(x-2)
|3x-6| = |3(x-2)| = 3|x-2|
czyli mamy
|x-2| + 3|x-2| <|x|
4|x-2| < |x|
no i teraz trzeba rozważyć różne przypadki
1. x-2 ≥ 0 i x ≥ 0 ⇔ x ≥ 2 i x ≥ 0 ⇔ x ≥ 2
------------------------------------------------------
wtedy
|x-2| = x-2 i |x| =x
czyli
4(x-2) < x
4x -8 < x
3x < 8
x< 8/3
co po uwzględnieniu założenia daje: x ∈ <2; 8/3)
================
2. x-2 ≥ 0 i x < 0 ⇔ x≥2 i x< 0 niemożliwe
3. x-2< 0 i x≥0 ⇔ x<2 i x≥ 0 ⇔ x∈ <0; 2)
------------------------------------------------
wtedy: |x-2| = -(x-2) = -x+2 i |x| =x
czyli
4(-x+2)<x
-4x +8 < x
-5x < - 8
x > 8/5
co razem z założeniem daje x∈ (8/5; 2)
================
4. x-2 < 0 i x<0
spróbuj sam dokończyć
zbiorem rozwiązań będzie suma zbiorów rozw. z kolejnych przypadków
21 sty 19:17
tymek: xpt nie wiem dlaczego mam rozważać to na takich przypadkach a nie np. x>0 i skąd się
wzieło x∈<0,2>
21 sty 19:57