matma ;/: Rozwiąż równanie wykładnicze:
(3/5)x2-5x+6=1
21 sty 15:16
Bogdan:
To nie jest równanie wykładnicze, to jest równanie kwadratowe, w którym:
a = 3/5, b = -5, c = 5
Rozwiązywanie równań kwadratowych jest przedstawione tu obok, w dziale funkcja
kwadratowa.
21 sty 15:22
matma ;/: niestety ale nie jest to równanie kwadratowe
21 sty 15:50
21 sty 15:54
fiza:
Wykładnicze równanie to np;
2x -3 + 4x = 8 jasne!
a podane przez Ciebie... to równ. kwadratowe1
Tak jak napisał Ci Bogdan!
21 sty 15:58
matma ;/: Dobrze to ja juz podziekuje za pomoc, nie mam teraz tematu funkcje kawdratowe tylko
Równania i nierównosci wykłądnicze i logarytmy.
21 sty 16:25
matma ;/: (3/5)
x2-5x+6=1 przepraszam bardzo zeczywiscie niezauwazylem zle przepisanego
zadanai
21 sty 16:30
puma: Hej!
Nie zrażaj się!
pewnie tak powinnaś napisać( moze nie potrafiłaś)
(3/5)
z2 - 5x +6 = 1 tak?
skoro twierdzisz,że to równanie wykładnicze!
Nie możemy tego wiedzieć ! jak piszesz niezbyt jednoznacznie!
Jesteśmy tu po to ,by Wam pomóc!

napisz czy tak wyglada to równanie ! pomogę CI!
Głowa do góry! OK?
21 sty 16:32
puma:
Nooo! .. teraz OK
21 sty 16:33
puma:
Więc tak!
jesteśmy już w "domu"

wiesz napewno ,że (3/5)
0 = 1
czyli
(3/5)
x2 -5x +6 = (3/5)
0
podstawy sa takie same! więc wykładniki też musza być takie same
czyli
x
2 -5x +6=0 a tu już równanie kwadratowe!
policz deltę i x
1 i x
2 i to będą odp:
Potrafisz!
dla pewności zawsze należy sprawdzić swoje rozwiązanie!
wyliczony x
1 podstaw do wyjściowego równania
i lewa str. musi być równa prawej ( jak tak będzie!
to oznacza ,że dobre rozwiazanie podałaś
podobnie sprawdź dla x
2 OK!
powodzenia! Pozdrawiam!
21 sty 16:39
matma ;/: Wyliczylam delte=1, x1=2, x2=3 po podstawianiu niestety nie wyszlo rowne 0
21 sty 16:54
puma:
No jak nie?
Dobrze obliczyłeś x= 2 lub x= 3
sprawdzenie
dla x= 2
L= (3/5) 4 - 10 +6 = (3/5)0 = 1 P= 1 L=P
Jest ok! sprawdź dla x = 3 podobnie!
21 sty 17:05
puma:
Czy już wiesz?... zero to wychodzi wykładnik potęgi po lewej str.
czyli L=1 i P=1 więc L=P tak?
21 sty 17:08
matma ;/: heh zeczywiscie wyszlo lecz zabardzo nie wiem jak doszlo do tego że mam te same podstawy

sorka
21 sty 17:16
puma:
no jak ? 1 = (3/5)0
jakbyś miał po lewej podstawę np; 4 to po prawej
piszesz 1= 40 rozumiesz?
21 sty 17:19
matma ;/: a dlaczego z góry wiadomo że x
0
21 sty 17:22
21 sty 17:28
matma ;/: acha juz teraz rozumię ! dziekuje
21 sty 17:32
matma ;/: co jeszczę muszę napisać aby dokładnie zakończyć zadanie?
21 sty 17:44
21 sty 17:45
matma ;/: ok to jedno zadanie juz zakonczone

dzieki puma
21 sty 17:46