tymek: proszę o pomoc w zadaniu

Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg x
2+y
2=25.
Punkty A i B leżą na prostej y=x-5. Oblicz współrzędne punktów A,B,C. Oblicz kąt A
21 sty 19:07
Basia:
współrzędne punktów A i B spełniają równanie okręgu i równanie prostej czyli musisz
rozwiązać układ równań
y=x-5
x2 + y2 -25 =0
punkt C to punkt wspólny sym.AB i okregu
czyli musisz napisać równanie prostej k, która jest sym.odcinka AB ( prostopadła do AB i
przechodzi przez środek AB)
i znowu rozwiązać układ prosta k i okrąg
→ →
kąt A to kąt utworzony przez wektory AB i AC
21 sty 20:14