bobas: Państwo K przeznaczyli 26 000zł na zakup działki. Na rys przedstawiono dwie działki w
skali 1:1000. Jeden m2 gruntu kosztuje 35 zł. Oblicz czy Państwo K wystarczy pieniędzy
na zakup działki p2.
Rys: trójkąt prostokatny, kąt prosty to EAC, punkt B narysowany na odcinku AC, punkt D na
odcinku EC pod kątem prostym. |AE|=5cm, |EC|=13 cm, |BC|=6,5cm. ABDE to p1, BCD to P2
21 sty 20:25
Basia:
trójkąty CBD i CEA są podobne
jeśli wykorzystamy to podobieństwo policzymy pole P2
potem P2rzeczywiste = P2*(1000)2 = 106*P2
no i cena to już zwykłe mnożenia
21 sty 21:52
bobas: dzięki wielkie
21 sty 23:21