Magda: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby
21 sty 19:37
Basia:
trzy kolejne liczby parzyste to np. 2n , 2n+2 , 2n+4
zbuduj sumę ich kwadratów i przyrównaj do 308
potrafisz ?
21 sty 19:42
Magda: wychodzi mi taka delta że nie mogę spierwiastkować, a przez to nie da się obliczyć miejsc
zerowych
21 sty 22:12
beatka: Zastosuj poprawnie wzory skróconego mnożenia, to delta wyjdzie porządna
21 sty 22:21
zebra:
pomogę Ci!
(2n) + (2n+2)2 +(2n+4)2= 308
4n2 +4n2 +8n +4 + 4n2 +16n +16=308
12n2 +24n - 288=0 /:12
n2 +2n - 24=0 Δ= 4 +96 = 100 √Δ=10
n1 = (-2 +10)/2 = 4 n2 --- nie spełniaw-ku zad bo
n ma być l. naturalną!
więc liczby te to ; 2*4=8 2*4+2= 10 2*4+4 = 12
sprawdzimy L= 82 + 102 +122 = 64+100 + 144= 308
czyli L=P
21 sty 22:53
JO: a dlaczego 2n?
19 wrz 16:19
Basia:
liczby parzyste:
0 = 2*0
2 = 2*1
4 = 2*2
6 = 2*3
8 = 2*4
10 = 2*5
............................
ogólnie: liczba parzysta = 2n; 2(n+1); 2(n+2) itd.
może być też:
2(n−1); 2n; 2(n+1) czyli 2n−2; 2n; 2n+1
obliczenia powinny być wtedy prostsze
19 wrz 16:23
konrad: bo ma być parzysta, a liczba postaci 2n gdzie n∊Z jest parzysta
19 wrz 16:24