xyz: liczbę I2-√3I + 3I2√3-5I
--------------------------
I1-√3I
zapisz w postaci równania x√3+y gdzie x i y są liczbami wymiernymi
21 sty 18:26
xpt: użyj przybliżenia liczby
√3≈1,73, żeby się pozbyć wartości bezwzględnych.
Powinno wyjść coś takiego.
2-
√3 + 3 (5-2
√3)
------------------------
√3 -1
Myślę,że to Ci sprawiło największy problem, jak dalej sobie nie poradzisz to mów
21 sty 18:32
xyz: hymmm..mi wyszedł wynik 10
√3-19 i trosze ten minus mnie zastanawia czy tam nie powinien
być plus bo to ma być w postaci x√3+y
a to co ty mówisz to mam troche inaczej bo ja te liczby też wziełam pod pierwiastek zeby
ustalic znak..moze to napsze..

I2-√3I + 3I2√3-5I I
√4-
√3I + 3I
√12-
√25I
-------------------------- = ------------------------------------- =
I1-√3I I
√1-
√3I
(2-
√3) - 3(2
√3-5)
--------------------------=
-(1-
√3)
2-
√3-6
√3+15 (17-7
√3) 1-
√3 38-20
√3
= --------------------- = ----------------- * --------- = -------------------=
1+
√3 1+
√3 1-
√3 -2
-20
√3+38
--------------=
-2
-2(10
√3-19)
= ------------------=10
√3-19
-2
21 sty 18:56
xpt: w mianowniku masz błąd
-(1-
√3) = -1+
√3
a ty napisałeś 1+
√3
Co do Twojej wątpliwości zawsze możesz napisać 10
√3 + (-19). Na to samo wyjdzie.
nigdzie nie było założenia, ze y>0
21 sty 19:04
xyz: wiedzaiałam ze gdzies musi być bład dziekuje
21 sty 19:08
xyz: zrobiła i ostateczny wynik to 5
√3+(-2)

21 sty 19:15
xpt: Ej! Nie całuj mnie, chory jestem, zarazisz sie

Nie ma za co
21 sty 19:20
xyz: a wiesz ze ja też grype mam....to się powymieniamy zarazkami hehehehe
21 sty 19:22