Rokol: Pilnie prosze o rozwiazanie tych zadań

1. oceń czy zdanie jest prawdziwe i napisz jego negacje i uzasadnij:
(x
2+3x+3)>0
x∈R
2. Znajdz obraz graficzny zbioru AxB
A= {x:(x-5)≤1}
B={x:(x
2-4)≤0}
3. Znajdz ekstrema funkcji i przedział monotoniczności:
f(x) = 2x
3+3x
2+4
4. Znajdz ekstrema funkcji
f(x)= 4x/ x-1
21 sty 14:55
magoo:
1) zdanie prawdziwe, bo Δ<0 zatem równanie f(x)=x2+3x+3 przyjmuje zawsze wartość
dodatnią ; negacja: V (x2+3x+3)≤0
x∈R
2)A: x-5≤1 B; x2-4≤0 AxB=[-2;2]
x≤6 (x-2)(x+2)≤0
A=(-∞;6] B=[-2;2]
3) f'(x)=6x2+6x
warunek konieczny istnienia ekstremu
f'(x)=0⇔6x2+6x=o
x=-1 lub x=0
warunek wystarczajacy istnienia ekstremum
f'(x)<o⇔6x2+6x<0 fmin(0)=4
x(x+1)<0 fmax(-1)=5
x∈(-1;0)
f'(x)>O⇔x∈(-∞;-1)u(0;∞)
f rosnąca w przedziałach; (-∞;-1), (0;∞)
f malejąca w przedziale (-1;0)
21 sty 15:40