nalepek: Promień kuli wpisanej w stożek jest cztery razy mniejszy od wysokości tego stożka. Oblicz
stosunek objętości kuli do objętości stożka.
wiadomo:
szukam :
Vs/Vk
4R=h
Vs/Vk=4/3R3π/r2*4r
po posrkacaniu wychodzi mi:
Vs/Vk=R2r2/3
i co dalej.. ?
21 sty 20:23
nalepek: oj, pomyłka
mam napisane
Vs/
Vk
a ma być
Vk/
Vs
21 sty 20:29
krecik:
Vk/ Vst = 1/2
21 sty 20:36
nalepek: skąd ?
21 sty 20:37
Basia:
przekrój to trójkąt równoramienny ABC i okrąg w niego wpisany
AB podstawa C - wierzchołek D - spodek wysokości E - punkt styczności na ramieniu
AC
O - środek okręgu
trójkąty: ADC i OEC są podobne
AD = AE = rs
OD = OE = R
OC = 3R
DC =4R
reszta z podobieństwa i tw. Pitagorasa da się wyliczyć
ale jakby co to pytaj
21 sty 20:40
krecik: 
Tak jak Basia pisze!
z podobieństwa trójkątów:
R/r= 3R/k gdzie k --- tworząca stożka
czyli k= 3r i z tw. Pitagorasa
r
2 +(4r)
2 = k
2
wyjdzie r= R
√2 r
2= 2R
2 H= 4R
podstawić do V
k i V
{st}
i odp: 1/2
21 sty 20:50
nalepek: ok, dzięki bardzo

tylko hm.
mi wyszło 1/6
21 sty 21:09
Basia:
nie liczyłam do końca, ale sprawdzę
21 sty 21:10
krecik:
No napisałam ! 1/2 .. na bank
21 sty 21:16
Basia:
1/2
sprawdź czy dobrze stosunki boków z podobieństwa zapisałeś a jak nie znajdziesz błędu
pisz jak liczyłeś; będziemy sprawdzać
a nie "zjadłeś" tam gdzieś 1/3 lub 4/3 z wzorów na objętość ?
21 sty 21:17
nalepek: no tak, 1/3 zjadłem w stożku

teraz się będzie zgadzało
21 sty 21:22
Basia:
no to ok.
21 sty 21:23