**ZIO-MAL**: Turysta ruszyl z miejsc A do B. najpierw szedl 2 h ze stala predk 3km/h po czym przez 2 h
szedl ze stala predk 2km/h i dotarl do B, gdzie 1 godz pozostal a nastepnie w 2 h
powrocil do miejsca A.
a/ narysuj wykres funkcji
b/Jaka jest srednia predkosc z miejsc A do B
c/jaka jest srednia predkosc z B do A?
21 sty 05:19
Basia:
t1 = 2 v1 = 3 s1= 6
t2 = 2 v2 = 2 s2 = 4 i jesteśmy w B
--------------------------------------------------------------------------------
czyli z A do B jest 10km
t3 = 1 v3 =0 s3 = 0 nadal jesteśmy w B
t4 =2 v4 = ? s4 = 10 i jesteśmy w A
oczywiście v4 = 5
oś pozioma: czas w h
oś pionowa: droga A - punkt początkowy ( z A do A jest 0km)
B - punkt końcowy (rzędna 10km)
czyli do wykresu należą punkty:
(0,0) (2,6) (4,10) i ta łamana to droga z A do B
(4,10) (5,10) ten odcinek to postój w B
(5,10) (7,0) ten odcinek to powrót z B do A
b) z A do B jest 10km; czas to 4h
vśr1 = 10/4 = 2,5 km/h
c) z B do A jest 10km; czas 2 h
vśr2 = 10/2 = 5 km/h
21 sty 18:53
MARCUS: Dzieki Ci Basiu.
21 sty 21:35
MARCUS: Dzieki Ci Basiu , mnie tez sie przyda Twoja podpowiedz
21 sty 21:36