xyz: witam i proszę o pomoc.....mianownik pewnego ułamka jest o 3 większy od podwojonego
licznika. jezeli mianownik ułamka zwiększymy o 5 to otrzymany ułamek bedzie równy 1/3.
oblicz ten ułamek.
21 sty 17:28
xpt: licznik - x
mianownik = 2* licznik = 2x
ułamek = x/2x
jak mianownik zwiększysz o 3 to masz
x 1
-------- = ------
2x + 5 3
mnożysz "na krzyż"
3x = 2x+5
x=5
ten ułamek to 5/10
21 sty 17:32
xyz: a mi wyszło 2

ale jeszcze raz zobaczę dzięki
21 sty 17:37
21 sty 17:45
xpt: Źle przeczytałem (konkretnie nie zauważyłem, ze mianownik pierwszego ułamka ma być o 3
większy od podwojonego licznika i zrobiłem mianownik = podwojonemu licznikowi)
x/(2x+3) - ułamek
x/(2x+3+5) = 1/3
x/(2x+8) = 1/3 <- to na krzyż
3x = 2x+8
x=8
8/2*8+8 = 1/3
8/ 24= 1/3
i teraz się zgadza. Wybacz za mój błąd.
21 sty 17:56
xyz: no teraz się mogę zgodzić

dziękuję
21 sty 18:00