seba10: W(x)= x3 - x2 - 4x + 4
Jak to rozłożyć na czynniki
21 sty 19:29
xpt: Polecam schemat Hornera. Tu masz wszystko dobrze opisane w kilku prostych krokach:
1401
21 sty 19:37
Basia:
wyłącz z (1) i (2) x2 przed nawias, a z (3) i (4) -4
powinnaś zobaczyć co dalej
21 sty 19:39
Mateusz: Natomiast ja mogę Ci to rozpisać za pomocą twierdzenia Bezout'a. Twierdzenie to mówi, że
jeżeli dana liczba jest pierwiastkiem danego wielomianu, to można ten wielomian
poidzielić przez x-x0, a x0 to oczywiście pieriwastek tego wielomianu.
Więc tak.
W(x)= x3 - x2 - 4x + 4
W(1)= 13 - 12 - 4*1 + 4 = 0
Więc 1 jest pierwiastkiem wielomianu i teraz można podzielić wielomian przez x-1
x3 - x2 - 4x + 4 : (x-1)
i z tego dzielenia wyjdzie x2-4, więc (x2-4)(x-1),
a x2-4
x2 = 4
x1=2 x2=-2
Więc pierwiastkami tego wilomianu są liczby:
x1=1 x2=2 x3=-2
21 sty 19:43