help: log2(x-5)+log2(2-x)<1
21 sty 17:20
puma:
Najpierw określ dziedzinę nierówności!
czyli
x - 5 >0 i 2 - x >0
rozwiąz jedną i drugą nier. i wybierz cz. wspólną ( bo
i
czekam na to ,że mi podasz dziedzinę ! czyli przedział
x€ ........
dalej krok po kroku pomogę Ci ok?
21 sty 17:24
matma ;/: 
Przepraszam ale żebym potrafil to zrobic
21 sty 17:30
help2: zał.
x-5>0
x>5
2-x>0
x<2
D: X∈ (-∞,2)u(5,∞)
log2(x-5)*(2-x)<lod22
(x-5)(2-x)<2
-x2+7x-10<2
-x2+7x-12<0
Δ=49-48=1
√Δ=1
-7-1
x1=------ = 4
-2
-6
x2=------= 3
-2
x∈(-∞,3)u(4,+∞)
niech ktoś mnie porpawi.
21 sty 17:31
puma: Nooo!
widzę,że "ktoś" używając Twojego nicka

już Cię zwolnił od rozwiązywania

Czy sam to rozwiązałeś?
jeszcze teraz trzeba uwzględnić
dziedzinę
odp: to cz. wspólna tego ostatniego rozwiazania
koniecznie z dziedziną

czyli powinno Ci wyjść x€(-∞, 2) U ( 5,∞)
21 sty 17:39
help: Jestescie miszczami! Dzieki
21 sty 18:04
help3: Więc wszystko x1, x2 i delta jest dobrze rozwiązana? Co muszę jeszcze zrobić?
21 sty 18:21
help3: Jest to dobrze rozwiązane zadanie logarytmiczne?
21 sty 18:44
help3: nikt nie wie co moglo być powodem złego wyniku?
21 sty 18:53