lisek: Kąt ostry równoległoboku ABCD jest równy 45 stopni. Pole równoległoboku wynosi 108 cm2 ,
a jego wysokaść DE ma długość 9 cm . Znajdź długość odcinka EB.
wiem tylko że odp. ma wynosić 3 cm
jak to obliczyć nie używając funkcji trygonometrycznych?!
dziękuje za pomoc i pozdrawiam
21 sty 08:33
Bogdan:
P = 108, |DE| = 9, P = |AB| * |DE|
więc 108 = |AB| * 9
stąd |AB| = 108 : 9 = 12
Ponieważ miara kąta DAE = 45*, to |DE| = |AE| = 9
Odp. |EB| = |AB| - |AE| = 12 - 9 =3
21 sty 10:04
lisek: do *Bogdan* dzięki wielkie
21 sty 22:08