Magda: Iloczyn pewnej liczby i liczby o 2 mniejszej wynosi 3. Wyznacz te liczby.
21 sty 18:46
xpt: liczba -> x
liczba o 2 mniejsza -> x-2
x(x-2)=3
x2-2x-3=0
Obliczasz deltę oraz pierwiastki i masz gotowy wynik.
21 sty 18:53
Magda: wyszło mi -1 i 3 w odp. mam -3 i -1 lub 1 i 3 ale nie wiem dlaczego
21 sty 19:01
zebra: Magda!
rozwiązania na x wyszły Ci x = -1 to x - 2 = -1 -2= -3
a dla drugiej x = 3 to x - 2 = 3 - 2 = 1
czyli te liczby to
tak jak w odp -1 i - 3 lub 3 i 1 (wiesz już ?)
21 sty 21:43