help: x5+3x4-3x3-7x2+6x>0
21 sty 11:12
Bogdan:
x5 + 3x4 - 3x3 - 7x2 + 6x = x[(x4 + 3x3) - (3x2 + 7x - 6)] = W
Rozkładmy 3x2 + 7x - 6 na czynniki licząc Δ: 3x2 + 7x - 6 = (3x - 2)(x + 3),
a więc
W = x[x3(x + 3) - (3x - 2)(x + 3)} = x(x + 3)(x3 - 3x + 2) =
= x(x + 3)(x3 - x - 2x + 2) = x(x + 3)[x(x2 - 1) - 2(x - 1)} =
= x(x + 3)[x(x - 1)(x + 1) - 2(x - 1)] = x(x + 3)(x - 1)(x2 + x - 2)]
Rozkładamy x2 + x - 2 na czynniki licząc Δ: x2 + x - 2 = (x + 2)(x - 1),
otrzymujemy:
W = x(x + 3)(x - 1)(x + 2)(x - 1) = x(x + 3)(x - 1)2(x + 2).
Wielomian W ma pierwiastki: x1 = 0, x2 = -3, x3 = 1 (pierwiastek podwójny)
x4 = -2
Po rozkładzie na czynniki rozwiązujemy nierówność: x(x + 3)(x - 1)2(x + 2) > 0
Dalej już chyba sobie poradzisz.
21 sty 11:53
help: dzięki
21 sty 12:33