Magda: Suma dwóch liczb jest równa 35 , a ich iloczyn 294. Wyznacz te liczby.
21 sty 23:11
zzk: trzeba rozwiazac uklad rownan:
a + b = 35
a*b = 294
21 sty 23:12
Mateusz: x=21
y=14
21 sty 23:13
Mateusz: podstaw sobie do a*b = 294 za a 35-b
21 sty 23:15
Magda: ale jak to zrobić?
21 sty 23:15
Mateusz: Zobacz, masz dwa równaka
a + b = 35
a*b = 294
i skorzystamy najpierw z pierwszego
a + b = 35
więc a= 35-b
i teraz podstawimy do drugiego
a*b = 294
(35-b)b=294
i teraz jak pomnożysz to powstanie Ci równanie kwadratowe, czyli delta, poradzisz sobie
dalej?
21 sty 23:18
Magda: tak dzięki
21 sty 23:21
Mateusz: Super, pozdrawiam.
21 sty 23:22
Mirek:
23 sty 19:44